Mbo'er

Particulieren Mbo'er Bijverdienen

Bijverdienen

Met behoud van je beurs?

Als je naast je studiefinanciering te veel bijverdiensten hebt, mag je geen studiefinanciering en studentenreisproduct meer. Er is dus een grens voor bijverdienen.

Hoeveel mag je bijverdienen?

De grens voor bijverdienen is in 2015 € 13.856,11 (2016: € 13.989,13). Het gaat om je verzamelinkomen of belastbaar loon. Als je de grens voor bijverdienen nadert, moet je je studiefinanciering stopzetten.

Wat moet je doen?

  • Log in op Mijn DUO om je studiefinanciering stop te zetten. Doe dit vóór de maand waarin je boven de bijverdiengrens komt.
  • Ga naar 'Mijn gegevens' en kies voor 'Persoon'.
  • Ga op het scherm 'Persoon' naar 'Studiefinanciering', achter 'Aangevraagd'.
  • Klik op 'Wijzig' en kies daarna voor 'Stopzetten studiefinanciering vanwege bijverdiensten'. De rest wijst zich vanzelf.
Vergeet niet je studentenreisproduct stop te zetten bij een ophaalautomaat.Doe dit uiterlijk op de 5e werkdag van je 1e maand zonder studiefinanciering.

Gevolgen te veel bijverdienen

Wat gebeurt er als je te veel hebt bijverdiend, zonder je studiefinanciering stop te zetten? Dan moet je het bedrag terugbetalen dat je boven de grens hebt bijverdiend. Je betaalt nooit meer terug dan wat je in dat jaar aan basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct hebt gehad.

Welk inkomen telt mee?

Onder ‘bijverdiensten’ valt niet alleen het geld dat je verdient met een bijbaantje. In de folder Bijverdienen staat wat wel en wat niet meetelt.

Later alsnog stopzetten

Kom je er bij de belastingaangifte pas achter dat je te veel hebt bijverdiend? Je kunt dan je studiefinanciering van het vorige jaar alsnog stopzetten. Doe dit vóór 1 juli. Lukt dit niet via Mijn DUO, gebruik dan het formulier Wijzigingen student. Je moet je studiefinanciering over de ingetrokken maanden terugbetalen. Ook betaal je € 194,- per maand voor je studentenreisproduct.

Startende ondernemers

In je afstudeerjaar telt winst uit eigen onderneming niet mee voor je bijverdiensten.

Ben je bijna 30?

Na je 30e kun je je studiefinanciering niet meer opstarten. Hou daar rekening mee als je je studiefinanciering stopzet.

Feedback

Wat vind je van de website?

Om de website voor jou nog beter te maken, willen we graag weten wat je ervan vindt. Help je ons verder?

Ja, ik doe mee! Nee, bedankt